nedjelja, 6. travnja 2014.

Sve knjige Valerije Cerovec

Niste nikada čuli za "artist-book" ili umjetničke knjige? Ili mislite da ova forma moderne umjetnosti nije osobito prisutna u našoj okolini?  Mlada zagrebačka autorica Valerija Cerovec jedan je od autora koji svojim nedavno izloženim maštovitim radovima pokazuje suprotno.






Umjetničke knjige su radovi realizirani u formi knjige. Ponekad su izdane standardnim putem, ponekad izložene na izložbama... mogu se čak objaviti i online na za to odgovarajućim stranicama i sl. Mogu se sastojati od nekoliko stotina primjeraka a mogu biti predstavljene i kao jedan jedini umjetnički komad. Umjetnici su oduvijek bili uključeni u stvaranje i izdavanje knjiga ali umjetnička knjiga je forma koja se osobito proširila u drugoj polovici 20. stoljeća.
Umjetničke knjige mogu biti izvedene na razne načine - kao svitci, rastavljena knjiga, kao skulpture, dubljenjem ili bušenjem, u obliku kutije koja se otvara i na mnoge druge načine. Ova forma je i usko povezana s vizualnom, konkretnom i haptičkom poezijom, alternativnim vrstama literarnog izraza koje svoje porijeklo vuku još iz 60. godina 20.st u kontekstu intermedijalnog pokreta poznatog pod popularnim nazivom Fluxus (koji se, usput rečeno, nadahnjivao i dadaizmom, pokretom s početka 20.st.). Tako ovakve radove možemo pratiti još od ilustriranih izdanja Williama Blakea, preko dadaističkih eksperimenata, grupe autora okupljenih oko časopisa "Art & Language" pa sve do konceptualne i neo-koncept umjetnosti i sl.




  
 
Valerija Cerovec 
 
Na nedavnoj skupnoj izložbi pod nazivom "Odjevna misao" u Galeriji VN u Zagrebu Valerija je izložila nekoliko svojih a.-book radova pod mentorstvom akademske slikarice Pauline Jazvić. Radovi se vide na priloženim fotografijama. 
 
Valerija Cerovec je student Komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu. To i njen interes za "gutanjem priča iz papira" bili su prema njenim riječima konkretna točka od koje je krenula prema radu koji je izložila na spomenutoj izložbi.
 


 
 
Još od srednje škole Valerija pokazuje bunt lukavim krađama knjiga i interes za različitim zahvatima koji se mogu izvesti na tekstu poput tzv. "blackout" poezije (precrtavanje, zacrnjivanje riječi i slova da bi se dobile nove riječi). Tako je jednom napravila i svojevrsnu slikovnicu za odrasle. Kasnije je došla na ideju da iskoristi konkretan predmet. Izabrala je knjigu M. Prousta koji joj se činio i više nego prikladan sa svojom "apologijom sjećanja" i "zagonetkom vremena".
Jedna od njenih instalacija u Galeriji VN sastoji se od postolja izgrađenog od starih prozora u koje je vješala knjige sa žaruljama. Svoj naziv ("Nema više ni brijestova") instalacija je dobila po jednoj rečenici iz romana Jeffreya Eugenidesa.
 


 
 "Nema više ni brijestova"
 
 
Smisao i značenje njenih radova možda je najbolje iščitati iz riječi same autorice :
 
"Počeo me fascinirati način na koji konstruiramo vlastiti mehanizam osobnosti, ili barem onoga što bismo htjeli nazivati našom osobnosti, kako crpimo iz okoline sve potrebne supstance, sve algoritme i paradigme. Svatko od nas vjeruje da je skandalozan na ovaj ili onaj način, a često to onda i propagiramo. Htjela sam uhvatiti taj trenutak konstrukcije misli s jedne strane i trenutak dekonstrukcije svjesnosti s druge. Tek sam kasnije shvatila da sam pokrenula složen, duboko osoban, nevjerojatno emocionalan i nezaustavljiv proces. Vidite, opet propagiram. Izgleda da smo neodvojivi od potrage za identitetom." 
 
Svi njezini radovi najviše vole nastajanje bez pritisaka i rokova koji ugrožavaju čim osobniji i vjerodostojniji izraz. "Proustova knjiga" (oslikana knjiga s fotografija) nastajala je šest mjeseci i još nije do kraja ispunjena. Autorica ne voli puno eksperimentirati, najdraži joj je rad akvarelom, olovkom i kolažem.
 


 
 
 
 


 
 
Valerija se bavi i kostimografijom, upravo je završila kostimografiju za predstavu Kazališne sekcije "K", Kluba studenata komparativne književnosti pod naslovom Sarah Kane - Ana Fazekaš : "4.48: Sarah u fragmentima" koja od svibnja kreće na kazališne daske.
Valerija planira nastaviti u svom stvaralačkom smjeru kojim je krenula jer upravo postaje "sve zabavnije i pustolovnije".
Za sve informacije o njenim radovima ili što vas god drugo zanima možete joj se obratiti na mail:          valerija.cerovec@yahoo.com 
 


 
 
 
Goran Zajček
 
 
 

Nema komentara:

Objavi komentar