ponedjeljak, 7. travnja 2014.

Proezlotta - zine #4

 
Objavi sam!


U subotu 5.4.2014. od 17 sati, u dvorištu AKC Medika odvila se neuobičajena akcija samostalnog "izdavanja" fanzina Literarnog kružoka Proezlotta.
Literarni kružok Proezlotta je kružok pokrenut prije oko 3 godine u prostoru Infoshopa knjižnice Pippilotta (u sklopu AKC Medika, Pierottijeva 11, Zagreb). Kružok se bavi raznolikim književnim temama, od klasičnih literarnih formi poput soneta, pa sve do alternativnih izričaja tipa kolaž - poezija i vizualna poezija.
Kružok je organizirao i sudjelovao u raznim događajima od kojih su većinom poetske večeri ("open-mic"), zatim predstavljanja autora i knjiga, tematske šetnje s javnim čitanjem i sl. Tijekom vremena izdana su i tri fanzina sastavljena od tekstova sudionika kružoka.

Spomenute subote kružok je odlučio objaviti svoj novi fanzin, 4. po redu.
Zašto je upravo ovaj posebniji od svih ostalih? Zato jer je "izdan" na jedan potpuno nov i nekonvencionalan način. Nije bilo potrebno prelamanje stranica, uguravanje teksta, trošak kopiranja...
Radi se o paste - up tehnici, jednoj od formi ulične umjetnosti koja koristi jednostavna sredstva iz kućne radinosti. Listovi s tekstom lijepili su se na dio zida uz Infoshop Knjižnicu Pippilotta, tvoreći tako jedinstven rad dostupan svima i u svako vrijeme.
Ovakvo izdavanje vlastitih radova u kontekstu literarnih časopisa i fanzina vjerojatno do sada još nije korišteno u našoj urbanoj sredini.
Sama ideja je slobodan diy rad, sadržavajući u sebi poruku o brojnim izražajnim mogućnostima i (utopijskoj?) viziji stvaranja bez određenih standardiziranih ograničenja. (Na ideju je došao i uz pomoć drugih članova realizirao Goran Zajček.) Neki radovi su od strane autora namjerno ostavljeni u radnoj verziji. 

Fanzin se, kako je već spomenuto, može vidjeti u svako vrijeme. Zainteresirani za Kružok mogu ga slobodno posjetiti i bez straha se uključiti u rad u vrijeme održavanja - svake subote od 17h u prostoru Infoshopa knjižnice Pippilotta.

Link na facebook grupu Kružoka:  https://www.facebook.com/#!/groups/168386003222926/
















G.Z.



 

 

Nema komentara:

Objavi komentar